anna fiske

 

Anna Fiske, illustratør, bildebokforfatter og tegneserieskaper. Hun er opprinnelig svensk, men har siden 1994 bodd i Norge.
Anna Fiske er utdannet ved linja for grafisk design og illustrasjon ved Konstfackskolan i Stockholm.

Anna Fiske har gitt ut en rekke bildebøker med egne tekster, men har også vært illustratør for andre forfattere og oppdragsgivere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning innen barnebokfeltet har resultert i flere priser og utmerkelser. Fra 2005-2009 utga hun sine egne tegneserieblad, Rabbel, på No Comprendo Press. Et norskprodusert, reklamefritt og regelmessig utgitt tegneseriehefte for barn var noe helt nytt i Norge, og hun ble tildelt Kulturdepartementets tegneseriepris i 2005, 2014 mottok hun den høythengende Bokkunstprisen og Rasmus Løland litteraturstipend, 2015 mottok hun Kulturdepartementets illustrasjonspris.

Hennes illustrasjoner er ofte basert på enkle, uttrykksfulle pennetegninger med stor detaljrikdom og i friske farger. Ved å bruke mange av de estetiske virkemidlene vi kjenner fra tegneserier, har hun klart å skape sin egen nisje innen bildeboksjangeren.

Humor og lekenhet er viktige elementer i Fiskes arbeider. Hun beveger seg tett på barnas måte å undre seg på, i Hallo-bøkenes myldreperspektiv og i assosiasjonslek i boka Hæ?. I bøkene i Følelsesbiblioteket går hun rett på sak og sier mye om vanskelige følelser på en enkel måte – både i ord og strek.